O káve
Čo je to Káva?
Káva je semiačko ovocia vypestované kávovníkom, podobné čerešni, ktoré je zvyčajne rozdelené na dve časti.
Zloženie:
- šupka
- dužina
- glej
- pergamen
- voda
- zelená káva – kôstky
Začiatky kultúry kávy v arabských krajinách siahajú do 14. storočia, ale pitie kávy sa v Európe udomácnilo až v 19. storočí. Káva sa pripravuje ako zmes pražených mletých semien rôznych druhov kávovníka. Pre kávové zmesi sa používajú dva základné druhy kávy:
- káva Arabica — semená kávovníka arabského,
- káva Robusta — semená kávovníka robusta.
Miesto: tropické oblasti pozdĺž rovníkaKlíma: premenlivé suché a vlhké počasie, bez chladu a mrazuTeplota: medzi 15° C až 25° C, teplota vzduchu nesmie klesnúť nikdy pod 12° CNadmorská výška: od 200 m do 1800 m (Arabica od 600 m do 1800 m, Robusta od 200 m do 800 m)Svetová produkcia: 7 miliónov ton ročne, z toho Arabica tvorí 75% a Robusta 25%Charakteristika kávy ARABICA:
- menej horká chuť
- viac aromatickejšia
- oválny tvar
- obsah kofeinu: 0,8 -1,5 %
- obsah tuku: 18 %
- obsah cukru: 8 %
Charakteristika kávy ROBUSTA:
- horká chuť
- okrúhly tvar, výraznejšie telo
- obsah kofeinu: 1,7 – 4,0 %
- obsah tuku: 8 – 9 %
- obsah cukru: 5 %
Možnosti zberu a spracovania:
- ručný zber
- stripping
- mechanický zber
Spracovanie:
- suché (naturálne spracovanie) ,
- mokré (premyté spracovanie)